Saturday, November 19, 2011

membuat-cursor-menjadi-bertaburan

kali ini blog alexbucely akan akan menunjukkan bagaimana untuk menjadikan cursor anda menghasilkan 'bintang²' yang berkerlipan. Terdapat pelbagai jenis warna yang telah diletakkan untuk memudahkan pemilik blog sesuaikan dengan warna thema masing². Kata lain yang mungkin sesuai ialah untuk menjadikan cursor anda sparkle.(tak tahu istilah betul apa untuk effect ini.:)


Kalau masih tidak faham bagaimana hasilnya, boleh lihat contoh gambar di bawah.:)







Sebelum itu, tutorial ini juga boleh digambungkan dengan tutorial tukar cursor pada blog anda. Semestinya untuk menjadikannya lebih menarik. Sudah di'test' dan dibuktikan boleh.:)


Tutorial untuk membuatkan cursor anda menjadi sparkle adalah seperti berikut:

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Pada ruangan HTML/javascript, masukkan kod berikut

<script src="URL JS" type="text/javascript"></script>Note: untuk URL JS, tukarkan dengan kod berikut mengikut warna sprakle yang anda kehendakiBiru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.jsHitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.jshijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.jsUngu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.jsPutih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.jsPink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.jsKuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.jsHijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.jsContoh: jika anda mahu mouse anda dengan sparkle warna biru, kodnya adalah:<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js" type="text/javascript"></script>3. Apabila sudah masukkan kod, save dan lihat hasilnya..
kurang lebih nya, mohon di maklumi



0 comments:

Post a Comment

Followers

Labels


ShoutMix chat widget
-->
Mau punya buku tamu seperti ini?
Klik di sini (Info Blog)